fredag den 10. januar 2014

Uge 17 og 18: Juleferie

OK. På grund af sygdom og fordi dagene lidt er løbet ind i hinanden og er faldet sammen i min hjerne, kommer dette her indlæg til at handle om to uger, nemlig min juleferie.

Jeg gik på juleferie fredag og efter en stille og rolig weekend (som jeg skrev om i sidste indlæg) begyndte juleferien sådan for alvor, da mit vækkeur ikke ringede kl. seks om morgenen. Ihhh hvor var det dejligt at kunne sove længe. Og ikke behøve tage rigtigt tøj på… Sweatpans og store t-shirts har virkelig været mine venner i denne her ferie.

Meeen, mandag blev jeg nødt til at skifte over til ”almindeligt tøj” om aftenen. Jeg var nemlig blevet inviteret ud at spise. Og ikke på en date, som det måske kunne lyde ;-) For nogle uger siden var der en dansk pige, Lærke, som kontaktede mig på facebook, fordi hendes værtsmor er fra Ishpeming  og hun skulle hertil for at fejre jul med sin værtsmormor og værtsmorfar. Senere fandt vi ud af at hendes værtsmors forældre går i min kirke og faktisk kendte mine værtsforældre. Så om søndagen tog de kontakt til mig efter gudstjenesten og vi aftalte at jeg skulle spise aftensmad med dem, lærke og hendes værtsfamilie + de to andre danske udvekslingsstudenter i Ishpeming/Negaunee området. Ida (en dansk udvekslingsstudent fra Negaunee) kunne desværre ikke komme. Så Mig, Frederikke og Lærke sad sammen (vi blev placeret sådan af hendes familie) og fik spist noget (rigtig lækkert) pizza og talt dansk i en times tid. Og det er da altid hyggeligt.

Min amerikanske jul-jul var meget stille og rolig. D. 24. tog vi over til Sams søsters hus, hvor hele familien skulle spise aftensmad sammen. Vi var 37 børn og voksne, så man kan roligt sige at det ikke stille for sig.
Julemiddagen var sådan lidt sammenbragt, som jeg føler at det tit er tilfældet med amerikanske fester. Der var kalkun, skinke, lasagne, kartoffelmos, sovs, bønner, søde kartofler med skumfiduser, kiks, ost og frugt. Efter at vi havde spist, blev der delt gaver ud til børnene. Jeg blev meget overrasket over at jeg fik gaver af dem (Sams søskende og mor), det havde jeg ikke forventet. Jeg fik et tørklæde, noget glaspynt og nogle smykker.  Det er kun børnene der får gaver, de voksne bytter i stedet julepynt, sådan lidt ligesom pakkeleg. 

Da de var færdige med det, skulle vi skynde os videre, da vi skulle i kirke kl. 7 og ud over at være der, så var vores familie blevet spurgt, om vi ville læse det sidste stykke af juleevangeliet højt samt tænde adventskransen og ”the christ candle” (jesus-lyset). Det var mig der fik lov til at tænde lysene mens at Bria og Trina læste højt. Ceremonien endte med at vi alle fik små julelys uddelt, som derefter blev tændt imens vi sang Silent Night (glade jul). Det var meget smukt.

Efter det tog vi hjem og gik i seng. Den 25. stod Abby og Stephanie tidligt op – nemlig kl. 4! Jeg blev dog i min seng til kl. 6, hvorefter jeg mødte dem nede i stuen. Så sad vi bare og ventede og hyggede indtil omkring kl. 7 hvor Sam, Trina, Gwen og til sidst Bria kom. Trinas guddatter, Katrina, var allerede kommet over før jeg stod op.  Da alle var stået op ringede vi (skype) først til Seal (Min værtsfamilies gamle udvekslingsstudent fra Thailand) og derefter Trinas bror og hans familie (de bor i texas).

Da alle skype opkaldene var overstået, gik vi i gang med at åbne gaver. Og WOOOWW! Der var mange! Jeg tror at min værtsfamilie havde fået min besked om jeg syntes det her vejr er lige lovligt koldt, for jeg fik bl.a. sweatpans, 23 par sokker (både uld, ankel og et par ”powersox”), meget varm nattøj og en heldragt/sparkedragt/onesie.  Desuden fik jeg også nogle tasker, smykker, penge til min mobil, bøger og meget andet. Jeg havde slet ikke regnet med at få så mange gaver, det var helt vildt. Jeg er så taknemmelig for min værtsfamilie og min biologiske familie – i er bare de bedste. Mine værtsforældre og søskende blev meget glade for de gaver jeg gav dem, så det var jo også rigtig dejligt. Resten af dagen brugte vi på at slappe af, se film og lave mad. Om aftenen fik vi skinke med kartofler og grøntsager. Og sovs. Lidt mere ”juleagtigt” en middagen d. 24.

D. 26 begyndte jeg at føle mig sløj og tog ikke til træning. Dagen efter følte jeg mig mere frisk, så jeg tog til træning. Vi skulle til Marquette med trina, så vi fik lov til at gå fra træning efter en time. Da vi begyndte at køre mod Marquette, begyndte jeg at fryse, og da vi var i walmart blev det værre. Mens de andre fik tjekket deres telefoner, blev jeg bilen og slappede af. Det viste sig at jeg havde 39 i feber og det var derfor at jeg ikke følte mig helt frisk. Min feber forsvandt dagen efter, eller det vil sige, den gik ned til 37,8 for de meste af ugen. Derefter fik jeg hoste og det har sådan set varet indtil i dag. I går (d. 8. jan.) hvor jeg var hos lægen, men mere om det i næste indlæg. Sommersumarum: min juleferie har været syg – og ikke på en god måde.

Nytårsaften var igen en stille affære, jeg var stadig syg med feber og var så og sige ikke på toppen. Vi holdte nytår hjemme og fik besøg af Sams søster + familie samt Sams mor. Så vi var en 15-16 stykker (abby havde nogle venner på besøg) og vi hyggede bare. Spillede nogle spil, spiste lidt mad og kl. 12 så vi ”the ball drob”. Derefter viste jeg min værtfamilie en af mine danske nytårstraditioner- 90 års fødselsdagen. De syntes at de var en rigtig sjov video og at det var super at jeg delte en del af ”mit danske liv”.

Ellers brugte jeg ugen på at rydde og flytte rundt på værelset. Vi har rykket rundt så jeg har fået mere plads og en følelse at det også er mit værelse. Desuden tog mig og Bria til Marquette for at prøve gallakjoler. Jeg regner med at købe en på nettet, men jeg ville gerne prøve nogle forskellige farver og stile for at se hvordan de så ud på mig. Og trængte virkelig til at komme ud af huset.

Lørdag var vi til et Suprise-party for Vicky, som blev 50 år. Hun er medlem af vores kirke, hjælper til i søndagsskolen og er desuden morgenvært på TV6(FOX), den lokale nyhedskanal. Jeg har aldrig været til at suprise-party før, så det var ret sjovt at prøve.

Jeg har opdaget at den amerikanske måde at fejre højtider på er meget anderledes end den danske måde. I USA er det meget mere afslappet, der er ikke så mange traditioner – det er så at sige ”nede på jorden”. Og selvom jeg savnede den danske julemad og alle de danske traditioner, var det rigtig hyggeligt med en jul hvor det mere handlede om at være sammen som familie og ikke så meget om julen som en tradition. Med familien som fokus – ikke julen.

I denne her ferie fik jeg også skypet med min familie i danmark – hele 4 gange, hvilket er lidt af en overdosis, men det er jo jul. Det var rigtig hyggelig at få set og sagt ”god jul” til både min mors og min fars familie.

Jeg håber at i alle har haft en dejlig jul og er kommet ind i det nye år uden for mange sprængte fingre.
Glædelig jul og godt nytår

Astrid
p.s På grund af sygdom og dovenskab er der ikke særlig mange billeder denne gang.

Middag hos Sams søster d. 24

Kirken Juleaften

Hvid Jul 

1 kommentar:

  1. Hyggeligt indlæg - selvom jeg ville savne den danske jul og min familie alt for meget, er tanken om at holde jul i et andet land nu meget spændende (:

    - Anne

    SvarSlet